Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη μακροζωία και μας χαρίζει ευεξία και ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι σωστές τροφές βοηθούν επίσης στην προστασία της όρασης από περιβαλλοντολογικούς παράγοντες και θωρακίζουν τις ευαίσθητες περιοχές του οφθαλμού από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ηλίου.
Τελευταίες έρευνες έχουν γεφυρώσει την μη υγιεινή διατροφή με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Ηλιακιακής Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδος (ΗΕΩ).
Για την αποφυγή μη αναστρέψιμων βλαβών στην όραση σας προτείνουμε 4 κατηγορίες τροφίμων οι οποίες συμβάλλουν στη σωστή υγεία των οφθαλμών.
Αντιοξειδωτικές Βιταμίνες.
Οι βιταμίνες A, C και E περιέχουν συστατικά τα οποία συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας τόσο των κυττάρων όσο και των ιστών εντός του οφθαλμού και παράλληλα επιβραδύνουν την εξέλιξη της ΗΕΩ. Η πλούσια κατανάλωση βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο της εμφάνισης καταρράκτη.
Λουτείνη και ζεαξανθίνη. (C40H56O2)
Πολλαπλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτές οι αντιοξειδωτικές τροφές, οι οποίες ονομάζονται καροτενοειδή, μειώνουν τον κίνδυνο και επιβραδύνουν την εξέλιξη χρόνιων οφθαλμικών παθήσεων.
Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
Αυτό το βασικό λιπαρό οξύ θεωρείται ότι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της όρασης τόσο στα βρέφη όσο και τα παιδιά. Το Σύνδρομο ξηρού οφθαλμού, μια πάθηση που επηρεάζει τη λειτουργία δημιουργίας δακρύων του ματιού, έχει επίσης σχετιστεί με την έλλειψη ωμέγα-3.
Μέταλλα
Τα μέταλλα ψευδάργυρος και χαλκός βοηθούν το σώμα να απορροφήσουν τροφές και βιταμίνες. Μια εκτεταμένη έρευνα έδειξε ότι μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών που συνδυάζουν το οξείδιο του ψευδαργύρου και το οξείδιο του χαλκού (ένα τύπο χαλκού) μπορούν να συμβάλλουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ΗΕΩ.
Ποια τρόφιμα να καταναλώσετε.
Πολλά λαχανικά.
Χρωματιστές τροφές, πλούσιες σε καρετονοειδή, επιλέξτε καλαμπόκι, ακτινίδια, κολοκύθες, κολοκυθάκια, κόκκινα σταφύλια και πράσινες ή πορτοκαλί πιπεριές.
ΨάριαΑυγά σε οποιαδήποτε μορφή,
Οστρακοειδή, γάλα, το τυρί και ψωμί.